Graag meer beleid tegen zwerfvuil

18 September 2021

Graag meer beleid tegen zwerfvuil

Deze zaterdag is het World Cleanup Day. Zoals elk jaar springt Groen mee op de kar om in Ronse zwerfvuil te verzamelen. Twee jaar geleden werd er maar liefst 2,5 ton zwerfvuil ingezameld. Met Groen vragen we daarom dringend meer beleid om zwerfvuil te bestrijden en –beter nog- te voorkomen.

Samen zwerfvuil rapen is één ding, maar wij zouden graag hebben dat het probleem bij de bron wordt aangepakt.  Een zeer goede oplossing om zwerfvuil te voorkomen is bijvoorbeeld het invoeren van statiegeld op plastic flessen en blikjes –maar liefst 40% van het zwerfvuil-. Als stad is Ronse lid van de statiegeldalliantie. We roepen de meerderheidspartijen in het stadsbestuur op om dit nog eens onder de aandacht te brengen op Vlaams niveau, want in tegenstelling tot o.a. Nederland, Duitsland en het VK, blijft de Vlaamse regering tegenstribbelen.

Maar ook op lokaal vlak is er dringend nood aan meer beleid. Zo pleiten we met Groen al langer voor peukenpalen op verschillende locaties in de stad en meer publieke vuilbakken op logische plaatsen. Verder zouden we graag hebben dat er samen met handelaars en marktkramers stappen worden genomen om van Ronse de eerste Vlaamse plasticzakvrije stad te maken. Veel handelaars schakelden al over op alternatieven. Maar een kader en een gedeelde lokale visie ontbreken nog.

We roepen het stadsbestuur ook op om samen met burgers, verenigingen en bedrijven een nieuwe campagne tegen zwerfvuil te lanceren. De vorige campagne (‘Samen houden we Ronse proper’) is ondertussen al ruim tien jaar oud. In zowat alle omliggende gemeentes zijn er bijvoorbeeld ook  zwerfvuilcampagnes in samenwerking met landbouwers –runderen kunnen door rondslingerende blikjes gruwelijke verminkingen oplopen- of specifieke campagnes gericht op wielertoeristen. Zulke initiatieven zouden we ook graag in Ronse zien.

De stad moet zelf ook het goede voorbeeld geven door de afvalstromen van haar diensten drastisch te verminderen en vervolgens ook in gesprek te gaan met organisaties, scholen en bedrijven. Zo vragen we ons ook af waarom er nog altijd geen herbruikbare bekers zijn op evenementen? Als dit kan op de Gentse Feesten, moet dit in Ronse toch ook lukken?

Tot slot ligt er zeker een grote verantwoordelijkheid bij burgers zelf. Meer stadswachters en politieagenten op straat zouden alvast een ontradend effect kunnen hebben. Verder pleiten we met Groen ook voor meer gerichte controles tegen het kleine aantal hardleerse Ronsenaars die nog steeds hun huishoudelijk afval in openbare vuilbakken deponeren. Dit is al jaren een probleem waar veel mensen zich aan storen.