Vlaanderens mooiste fietssnelwegen lopen weldra door Ronse. Maar er ligt nog werk op de plank!

27 Maart 2025

Vlaanderens mooiste fietssnelwegen lopen weldra door Ronse. Maar er ligt nog werk op de plank!

Vanuit Groen Ronse stelden we verschillende vragen aan de provincie, het stadsbestuur en de Waalse regering over de stand van zaken van de fietssnelwegen naar en in onze stad. Aan de grens tussen Ronse en Rozenaken (foto) is er eindelijk goed nieuws, maar op de grens tussen Ronse en Frasnes-lez-Anvaing, waar er over de oude spoorlijn L86 een fietssnelweg gepland wordt, dreigt het weer vast te lopen. Ook de fietssnelweg tussen Oudenaarde en Ronse krijgt stilaan vorm, maar er ligt nog heel wat planningswerk op de plank. Tot slot is Groen Ronse van mening dat de afwerking van de F421, het fietspad dat Ronse van oost naar west doorkruist, en waarvan de planning al ruim tien jaar geleden begon, te traag verloopt.  

 

Eindelijk schot in de zaak op de taalgrens tussen Ronse en Rozenaken [1]

 

Eerst het goede nieuws: Tussen Ronse en Rozenaken – waar de huidige fietssnelweg F421 eindigt in het veld, pal op de taalgrens – komt er na drie jaar eindelijk schot in de zaak. Vorig jaar kondigde de vorige Waalse regering al aan dat de onteigeningen achter de rug waren en dat men een budget van €250.000 had vrijgemaakt. In antwoord op een schriftelijke vraag, bevestigt Waals minister van mobiliteit François Desquesnes (Engagés) nu dat de aanbesteding eind 2024 werd toegekend. Niets staat een spoedige start van de werken nog in de weg.

 

Opnieuw een doodlopende fietssnelweg op de taalgrens? [2]

 

Op de voormalige treinlijn L86 dreigt echter een gelijkaardig scenario. Al in 2019 maakte de Waalse regering plannen bekend om tussen Leuze en Ronse een RAVel [het Waals netwerk van fietssnelwegen op oude spoorwegen] aan te leggen. In 2022 werd een eerste stuk ‘pré- RAVel’ tussen Leuze en Moustier aangelegd. In het voorjaar van 2024 werden de oude rails en de begroeiing tussen het station van Frasnes-lez-Buissenal en de grens met Ronse alvast verwijderd. Nu bevestigt minister Desquesnes (Engagés) dat de fietssnelweg ook op dit laatste stuk zal worden doorgetrokken: “De opdracht voor de ontwikkeling van de RAVeL en het herstel van de kunstwerken [o.a. bruggen] werd eind februari gegund. De offertes worden momenteel geanalyseerd.” De werken zullen aan Waalse kant waarschijnlijk nog dit jaar starten, terwijl er aan Vlaamse kant nog geen énkele vooruitgang werd geboekt.

 

“men weet al ruim zes jaar dat deze fietssnelweg langs Waalse kant er zou komen. Voor het kort stuk tussen de taalgrens en ons station, is men in Vlaanderen echter niet in gang geschoten. Onbegrijpelijk!”

 

Het stadsbestuur van Ronse weet al enkele jaren dat dit dossier voor de provincie geen prioriteit is. In tegenstelling tot de F421, zal de provincie dit stuk fietssnelweg niet zelf realiseren. Maar door een combinatie van Vlaamse en provinciale subsidies, kan een lokaal bestuur de aanleg wel voor 100% laten subsidiëren. “Schepen Vandekerkhove wil nu opnieuw proberen om de provincie aan zet te brengen, maar ons stadsbestuur zou beter zelf het initiatief nemen.  Men heeft jarenlang geen vin verroerd, waardoor we binnenkort opnieuw dreigen te vervallen in een absurde situatie zoals aan de grens met Rozenaken. Alleen is men nu wel sneller langs Waalse kant.”

 

Nog andere fietssnelwegnieuwtjes:

 

  • De fietssnelweg Oudenaarde – Ronse heeft, onder meer door het slechte weer, ook vertraging opgelopen. Het eerste deel tussen Oudenaarde en Maarkedal (tot aan de kruising met de Weitstraat en de spoorweg) zal binnenkort wel klaar zijn. De planning voor het tweede deel tot Ronse is volop bezig. Omdat een fietssnelweg slechts 4% hoogteverschil mag hebben, biedt de Spichtenberg wel een uitdaging. Men bekijkt nu verschillende scenario’s met haarspeldbochten en fietsspiralen om dit op te lossen. Wel zeker is dat de nieuwe fietssnelweg zal aansluiten op het bestaande fietspad langs de Beekstraat en de Drieborrebeekstraat [3]. “We roepen het stadsbestuur op om nu al na te denken over een goede en veilige verbinding met de bestaande fietssnelweg F421. Als de fietssnelweg de Beekstraat helemaal volgt tot aan het rondpunt aan de bib, wordt dat moeilijk. Zoals in het verleden al werd geopperd door de Fietsersbond, zou het geen slecht idee zijn om b.v. een fietsverbinding door te trekken in het verlengde van de Oscar Delghuststraat en een brugje over de Molenbeek te leggen.”

 

  • De ondertunneling van Rue Beaufaux: een processie van Echternach.[4] Zowel de provincie als de Waalse regering kunnen voorlopig geen precieze informatie geven over de heropstart van de werken, die er al ruim een jaar stil liggen. Slecht weer en de instabiliteit van het talud zouden de oorzaak zijn. De Fiertel zal dit jaar waarschijnlijk voor de derde keer een omleiding moeten volgen.

 

  • Wat de verbinding via het ‘Wandelpad’ [5] en de Geraardsbergenstraat [6] betreft: voor het eerste deel was de aanvraag voor een omgevingsvergunning klaar, maar heeft men uiteindelijk toch beslist om een “passende beoordeling en een verscherpte natuurtoets” te organiseren. Aansluitend op het afwerken van de tunnel onder de Rue Beaufaux, voorziet men pas een realisatie tegen 2028. “we zijn blij dat men in gesprek ging met natuurverenigingen zoals Natuurpunt om tot een compromis te komen. Net zoals trouwens voorzien wordt tussen Oudenaarde en Ronse, zijn ook wij van mening dat een 3m breed fietspad goed genoeg is. Een 4m breed, fel verlicht, fietspad, is interessant op heel drukke fietsassen, maar niet zo zeer in onze streek. Wat we wel niet begrijpen is waarom deze aanpassingen niet meteen konden voorzien worden in de originele plannen? Nu loopt het project meerdere jaren vertraging op.” Verder is het ook afwachten langs waar de verbinding tussen de Mgr. Beylstraat en de Geraardsbergenstraat juist zal komen, en wanneer Infrabel juist zal klaar zijn met de ondertunneling tussen de Geraardsbergenstraat en de Bareelstraat.

 

“Versnel de inspanningen, stem beter met elkaar af en pak de stationsomgeving aan!”

 

“Binnen enkele jaren wordt Ronse een kruispunt van de mooiste fietssnelwegen in Vlaanderen. Op het vlak van toerisme, maar ook voor dagdagelijkse verplaatsingen, hebben de fietssnelwegen een enorm potentieel!”

 

“De fietssnelwegen in en naar onze stad moeten daarom hoger op het prioriteitenlijstje komen! Er is nood aan een versnelling bij de uitvoering en er moet een betere afstemming komen tussen alle betrokken instanties, ook over de taalgrens heen. Tot slot is het hoog tijd dat er werk gemaakt wordt van de opwaardering van onze stationsomgeving. Onze nieuwe toeristische toegangspoort verdient beter dan een leegstaand station, een verloederd terrein en een verroeste wandelbrug met instortingsgevaar.”